Många stjärnor ersätter Astra?

februari 11th, 2012

 

Att Astra Zeneca lägger ned sin forskning är inte en väckarklocka, det är början till slutet på något som alla som brytt sig sett komma länge.

För alla stora läkemedelsjättar har haft också stora problem de senaste decennierna. Redan på hösten när Hans Bergström och undertecknad for runt på universitet och bioteknikföretag i USA berättade alla vi träffade samma historia. ”Big pharma” är på väg ut. Möjligen kan de fortsätta att spela en roll som tillverkare, distributörer och marknadsförare. Men de nya upptäckterna kommer att göras i de små bioteknikföretagen.

Sedan dess har jättarna försökt att överleva genom att köpa upp varandra eller ”banta verksamheten”. Men kannibalism och självstympning kommer inte att lösa situationen på längre sikt. I Sverige har också läkemedelsindustrin packat ihop, företag eefter företag. Rapporter och böcker har skrivits för de politiker som orkar läsa.

Så förvåningen nu känns en smula spelad.

Tyvärr slutar inte problemen där. För den ”biologiska revolutionen” går lite långsammare än aktiespekulanter och börshandlare vill. Medicin arbetar i ett oerhört komplex biologisk system som vi inte förstår, människokroppen. Ett system som dessutom förändras när det utsätts fför påverkan, i form av mediciner! ”Att bekämpa cancer är som att skjuta mot ett rörligt mål”, som en forskare uttryckt det. Det är, faktiskt, mycket lättare att placera en människa på månen än att ”vinna kriget mot cancer”. Tyvärr.

Läkemedelsbranschen motsvarar därför inte till exempel  IT-branschen där kvartalsrapporten enkelt kan följa vilken av de senast leksakerna som är mest populär. Jag brukar spetsa till det med att säga att IT-branschen levererar en massa möjligheter som vi måste hitta en användning för. Inom medicinen behöver miljoner människor produkter vi inte kan leverera.

Framstegen kommer, men de tar tid och kräver uthållighet. Forskning utförs av människor, utan kreativa och energiska personer som drivs av envishet händer inte mycket, inte ens med stora resurser. Därför har Jan Björklund rätt när han skriver att vi måste handplocka stjärnor till Sverige. ( Om vi nu inte har sådan här?)

Sedan hävdar jag fortfarande att Sverige borde ha råd med en egen forskningsminister. Eller en framtidsansvarig minister. Hon eller han skulle ju kunna börja med att läsa den framtidsrapport som just Lars Lejonborg lät ta fram

Men produktionen av nya läkemedel är dyr, mycket dyr. Det är därför många bra läkemedel aldrig kommer att bli så lönsamma som industrin vill. Trots det vara oerhört bra botemedel för svårt sjuka människor.Stamcellsbehandlingar, när de väl kommer i större omfattning, blir svåra att få lönande.

Det är väl känt att branschen hellre ser ett piller som man måste ta hela livet än ett piller som botar patienten på en gång. Så staten, eller vi, har ett större ansvar än att bara plocka ned stjärnorna.

Professor Tomas Hedner tog för övrigt upp frågan om  dessa sk. ”orphan drugs” och flera andra aktuella spörsmål i gårdagens Vetandets Värld. Lyssna här!

 

This entry was posted on lördag, februari 11th, 2012 at 00:22 and is filed under Vården, Vetenskap, Vetenskapsjournalistik. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.