Ett läckande Nobelpris?

oktober 4th, 2010

Det blev en ovanligt dramatiks nyhetsmorgon för oss som råkar vara intresserade av både vetenskap och politik. Talmansval i den nya riksdagen och Svenska Dagbladets förkunnande att de visste vem som skulle få årets Nobelpris i medicin eller fysiologi!

Robert G Edwards för provrörsbefruktning!

Och det slogs upp över hela förstasidans av tidningen.  Ingen vanligen placering av medicinnyhet. Bakom avslöjande låg tidningens medicinreporter Inger Atterstam, så det fanns goda skäl att misstänka att hon visste vad hon talade om.

Så det var med extra spänning jag slog på TV, eftersom jag tyvärr inte kunde närvara i den elektrifierade salen. Och redan när jag såg Hugo Lagerkrans kom in i Nobelforum förstod jag att SvD hade rätt.

Presskonferensen kom också att handla mycket om ”läckan”. DN:s Karin Bojs skriver om en jobbig vecka på KI. Ryktena talar nu om att rektor Harriet Wahlberg-Henriksson är på väg tillbaka till Vetenskapsrådet, som chef. VA-aktuellt citerar Malins Sandströms utmärkta blogg Vetenskapsnytt. Hennes blogg  går ut på att det vore bättre att hålla tyst om vad man vet. Men så fungerar inte Nyheter. ”Publish and be dammed.”

Nu vill jag bara försynt påpeka att detta inte är första gången det läcker… Även om den nu var en av De Stora Morgontidningarna och inte den mera folkliga Public Service Radion, Att sedan SR når betydligt flera människor över hela landet med sina avslöjanden räknas som bekant inte. Framförallt inte i Stockholms etablissemang.

Det kan också ”läcka” på flera håll. Inom förvaltningen, ibland släktingar till betrodda släktingar eller rent av ibland informationsmänniskor. Men den här gången faller nog misstankarna på de som är indragna i ”bråket på KI”, en konflikt som det varit överraskande tyst om i de stora drakarna.

På andra vis är det i högsta grad ett traditionellt Nobelpris eftersom det delas ut till en 85 årig brittisk man.

Men i övrigt det finns nog inte så mycket att invända mot valet av varken priset eller pristagaren, annat än det möjligen är väldigt sent och att han kanske inte orkar ta sig till Stockholm nu.

This entry was posted on måndag, oktober 4th, 2010 at 10:51 and is filed under Okategoriserade. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.